В давнину наші предки не виокремлювали святкування Нового року від різдвяних свят.
Зустріч року припадає на середину святкового періоду, між Різдвом та Водохрещем.
Новорічні традиції, про які розповідає етнологиня, раніше проводили саме в ніч з 13 на 14
січня.
А знайомі нам ялинка, шампанське та салат "Олів'є" додалися уже в часи СРСР – в
народній культурі таких аналогів не було.
Наталія Громова зауважує, що багато давніх традицій уже не живі – їх перестали
передавати від покоління до покоління.
Лейтмотив обрядів та звичаїв, що проводилися у святковий період взимку, був пов'язаний
з отриманням врожаю на наступний рік.
"Вся ідея календарних свят раніше була пов'язана з тим, що люди жили серед природи та
залежали від неї.
А зимові свята – це період холодів, коли не можна вирощувати їжу, тому люди всіма
силами очікували, коли прийде весна.
Усе це мало основну ідею, щоб були живі здорові люди і їхня худоба.